Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Kan je bij een herhaalde metingen analyse ook een covariaat mee opnemen?

En moet deze variabele dan niet alleen onafhankelijk zijn van de experimentele variabelen, maar ook van de eerste meting?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ja. Een ANOVA is een redelijk flexibele techniek die zowel between subjects (factorieel), puur within subjects of herhaalde metingen (repeated) kan opnemen, en zelfs covariaten.

De naamgeving van de ANOVA past zich daarop aan. Een RM-ANOVA met een covariaat wordt dan een RM-ANCOVA. Worden daar between subject effecten aan toegevoegd dan wordt het een mixed-design ANCOVA, (alias factoriele herhaalde metingen ANCOVA).

Ongeacht in welke analyse een covariaat wordt toegevoegd, als deze werk moet doen als 'controlevariabele', dan gelden alle regels omtrent assumpties.
door (61.9k punten)
...