Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de tentamenopdracht (thema 6) staat bij het kopje ' Onderzoek van begin tot eind' het volgende:

"...Op basis van deze inleiding gaat u zelf een relevante onderzoeksvraag en relevante hypothesen formuleren, de toetsing daarvan moet worden uitgevoerd met een herhaalde meting of een covariantieanalyse. Voor het analyseren van uw hypothesen maakt u gebruik van het meegeleverde databestand...." 

Maar in de online bijeenkomst over thema 3, werd door de docent aangegeven, dat het design - net als de behandelde stof  uit thema 3 - ook een MIXED design is.

Ik wil wel graag weten of ik moet kiezen uit de twee voorgestelde designs in de tekst uit thema 6. Of is een MIXED design ook een optie ter overweging? Het zorgt bij mij voor verwarring.

Graag duidelijkheid hierover.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (250 punten)
bewerkt door
Met louter een herhaalde metingen design (within-subject) kom je met de tentamencasus niet heel ver. Je zult dus een factorieel herhaalde metingen design (ook wel mixed genoemd, schijnt niet de voorkeur te hebben), of een covariantieanalyse moeten kiezen. Zonder al te veel weg te willen geven: ik weet niet zeker wat de consequentie is van het opnemen van de voormeting als meting 1 in een RM design, of als covariaat in een ANCOVA.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het beste kun je jezelf niet teveel in de war laten brengen door alle verschillende termen; RM-ANOVA blijft een RM-ANOVA, zelfs als je een between subjects factor toevoegd (dat deze dan deels factorieel wordt, neemt het RM-deel nog niet weg).

De RM-ANOVA kan soms een alternatief zijn voor de ANCOVA; als voormetingen als covariaat worden opgelost, dan zouden ANCOVA en (factoriele) RM-ANOVA niet moeten verschillen, mits er slechts een voor- en nameting is. De ANCOVA wordt lastiger, tot mogelijk zelfs een zwak alternatief, wanneer er meer dan twee herhaalde metingen hebben plaatsgevonden.

De opdrachttekst geeft dus eigenlijk aan dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Een Mixed design is weinig meer dan een RM-ANOVA met between-subject factors
door (63.5k punten)
...