Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik denk dat ik iets fout doe met de data, ik heb een schaal gemaakt van bv Faalangt (14 vragen), middels Compute variabele en dan de items, ook de gehercodeerd, middels mean in 1 schaal geplaatst. Die schaal wil ik dan opdelen in 3 groepen, groep 1 geen faalangst, groep 2 neutraal en groep 3 wel faalangst. Dit lukt me niet, wel als ik een som schaal maak, want die heeft hele getalen van 0 t/m 28. Wat doe ik fout?
in Schaalconstructie door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Je zegt niet WAT er "niet lukte" (en op welke manier het niet lukte), maar ik kan je een manier geven om dit te doen via SPSS Syntax.

Stel dat de naam van je variabele met je mean "Gemiddelde" is, en dat je een variabele "Groep" wil maken. Stel dat je Groep=1 wil als Gemiddelde kleiner is dan 3, Groep=2 voor Gemiddelde kleiner dan 6 maar groter of gelijk aan 3, en Groep=3 voor Gemiddelde groter of gelijk aan 6.

Gebruik eerst File, New, Syntax om een nieuwe "Syntax" window te openen. Kopieer daarin de volgende lijnen:

DO if gemiddelde<3 . 
compute groep = 1. 
else if gemiddelde<6. 
compute groep = 2. 
else if gemiddelde>=6. 
compute groep = 3. 
end if. 
execute.
 
(je past de waarden 3 en 6 uiteraard aan volgens wat je wil).
Met Run, All voer je deze code uit. Daarna zou je variabele "Groep" de gewenste waarden moeten bevatten. In de "Variabele" window kun je eventueel labels toekennen (Laag, Neutraal,Hoog) aan de waarden 1, 2 en 3. 
In de SYntax window kun je met File, Save de opdrachtregels bewaren, zodat je die later nog eens kunt uitvoeren, bijvoorbeeld nadat je nieuwe gegevens verzamelde.
 
Helpt dit je wat vooruit?
 
Luc
door (7.9k punten)
Dag Luc,

Bedankt voor je snelle antwoord! Het probleem is dat de gemiddelde lopen van .00 tot 2.00 met allemaal decimalen er tussen. Dus geen mooie ronde getallen. Ik moet een contrastanalyse uitvoeren en dat moet je met schaal van gemiddelde doen. Nu lukt het me wel om via een somschaal dit probleem op te lossen, die geeft wel mooie ronde getallen. Maar ik weet niet of ik dan een juiste schaal gebruik voor de analyse?

Met vriendelijke groet

Christel
De syntax die ik gaf werkt ook perfect met kommagetallen. Als je "Gemiddelde<3." vervangt door "Gemiddelde<1.327" dan zal dat ook lukken.

Ik begrijp niet goed dat jij iets doet wat wel werkt met gehele getallen maar niet met kommagetallen? Wat doe je precies? Maar hoe dan ook, volgens mij mag je rustig alles met die somschaal doen. Het gemiddelde is immers gelijk aan de som gedeeld door het aantal antwoordmogelijkheden. Als ik het goed begrijp, heb je drie antwoordmogelijkheden per item? Want blijkbaar kun je voor elk item de score 0, 1 of 2 hebben? Het gemiddelde is in dat geval de som (geheel getal) gedeeld door 3, wat een kommagetal oplevert. Maar of je nu opdeelt op basis van het gemiddelde of op basis van een getal dat 3 keer dat gemiddelde is (d.w.z. de som) speelt geen rol, denk ik? De waarden waar je splitst zijn doodgewoon 3 keer zo groot wanneer je werkt met de Som als wanneer je werkt met het Gemiddelde?

Luc
Dank je wel Luc! Je hebt me enorm geholpen, ik kreeg het niet voor elkaar met komma’s of punten te werken in SPSS. Ik ga gewoon de som schaal gebruiken! Met vriendelijke groet Christel.
...