Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Indien je twee manipulatiechecks dient uit te voeren die je in principe met 1 factoriele ANOVA kan toetsen, mag je dan toch kiezen voor t-toets en ANOVA als je merkt dat de assumptie van homogeniteit van variaties geschonden is en er in SPSS voor factoriele ANOVA's geen Welsch correctie is ( en wel bij ANOVA)? Indien ja, moet de reden dan gemeld worden?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dat mag, en moet eigenlijk. Twee manipulatiechecks betekent dat er twee afhankelijke variabelen zijn. Die kunnen niet in een enkele ANOVA worden uitgevoerd. (Als we het bestaan van MANOVA's negeren)
door (63.1k punten)
Bedankt. Ik denk wel dat ik de vraag verkeerd gesteld heb; het gaat eigenlijk over een manipulatiecheck en een cross-over effect. Er is dus maar één afhankelijke variabele Z en je wil bekijken wat het effect is van variabele X op Z (gewenst effect) en het effect van variabele Y op Z (geen effect gewenst). Dat kan in principe met factoriële ANOVA, maar daar is geen Welsch correctie (en die heb ik in dit geval wel nodig). Mag je dan kiezen voor t-toets en one way ANOVA (dus manipulatiecheck en cross over effect apart?). Je kan dan wel geen interactie-effecten zien. Ik vraag dit in het kader van de eindopdracht.
...