Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij vraag 18 vind ik het erg moeilijk om te bepalen wat het goede antwoord is. Ik heb het idee dat dit een vraag is die erg arbitrair is en weinig zinvol beantwoord kan worden, zo met het menselijk oog. Hier heb je toch de tabellen ook voor nodig om hier een zinnige uitspraak over te doen? Dus kijken of het interactie effect significant is en dan bekijken welke onafhankelijke variabelen een significant hoofdeffect vormen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (280 punten)
En een opmerking erbij.

Er wordt gezegd dat er één hoofdeffect is en een interactie-effect. Ik zie echter dat beide hoofdeffecten er zijn, er zijn verschillen tussen de gemiddelden op beide onafh. variabelen, het maakt dus al uit of je man of vrouw bent (vrouwen scoren hoger)  en in welke conditie je zit als man of vrouw.

Ik zou dus zeggen twee hoofdeffecten en een interactie-effect.

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Het klopt dat je een soort objectieve effectmeting nodig hebt om te concluderen of er een hoofdeffect of interactie-effect aanwezig is.

Een plotje alleen kan gevoelig zijn voor hoe de assen zijn geschaald (how to lie with Statistics! ). Door de Y-as wat anders te kiezen kan je een effect versterken, dan wel laten verdwijnen.

Deze oefenvraag is dus ongelukkig geformuleerd en zal worden aangepast.
door (11.7k punten)
Beste Peter Verboon, dank voor uw antwoord... Het lastige is echter dat we dit soort vragen ook kunnen verwachten op het tentamen. Wordt daar ook wat aan gedaan, bijv. tabellen bij vermeld?
Beste Peter,

We zijn inmiddels een half jaar later en vraag bestaat nog steeds in proefexamen 2.

Groet, Jasper
0 leuk 0 niet-leuks
Het lijkt erop dat het oefententamen nog niet is aangepast, ondanks dat een aantal van deze vragen in de tentamenbank wel zijn aangepast. Ik zal hier zsm grondig naar kijken en mijn wijzingen doorgeven. Gezien de tijd dat dit kan duren verwacht ik dat uiterlijk eind januari de oefententamens geupdate moeten zijn
door (63.5k punten)
Deze vraag is nog niet aangepast en ook ik vind deze nu erg verwarrend. Kan er een nieuw oefententamen komen?
...