Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik moet voor mijn thesis een contrast analyse uitvoeren. Ik weet inmiddels hoe dit moet, maar krijg het niet uit SPSS. In het stuk, bron A, van Rolf van Geel, staat op blz 9, maak eerst de 6 cel gemiddelde van het onderhavige 2x3 design te hergroeperen tot een 1x6 design. In mijn data moet dat een 2x2 design hergroeperen tot 1x4 design. Hoe voeg ik twee verschillende schalen samen om 1 schaal te krijgen?
in Schaalconstructie door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik vrees dat ik de vraag niet helemaal begrijp. Om contrastanalyses uit te voeren, bereken je niet opnieuw gemiddelden. Je verandert de manier waarop de groepen in je studie worden aangeduid, door in plaats van verschillende variabelen te gebruiken (bijvoorbeeld een variabele van 2 niveau's en een andere variabele van 3 niveau's), een enkele variabele te gebruiken (die dan noodzakelijker-wijs 6 niveau's moet hebben, want 2 x 3 = 6).

Als je een design hebt met twee factoren die elk 2 niveau's hebben, dus een 2x2 design, dan maak je dus een nieuwe variabele aan in SPSS met vier niveau's. Stel dat je ene variabele bijvoorbeeld 'geslacht' heet, en de andere 'conditie'. Beiden zijn 0/1 gecodeerd; bij geslacht is 0 'man' en 1 'vrouw', bij conditie is 0 'controle' en 1 'experimenteel'. Dan zou je in SPSS de volgende syntax gebruiken om de nieuwe variabele aan te maken voor je contrastanalyse:

IF ((geslacht = 0) AND (conditie = 0)) groepen_voor_contrastanalyse = 0.
IF ((geslacht = 0) AND (conditie = 1)) groepen_voor_contrastanalyse = 1.
IF ((geslacht = 1) AND (conditie = 0)) groepen_voor_contrastanalyse = 2.
IF ((geslacht = 1) AND (conditie = 1)) groepen_voor_contrastanalyse = 3.
VALUE LABELS groepen_voor_contrastanalyse
  0 'man, controle'
  1 'man, experimenteel'
  2 'vrouw, controle'
  3 'vrouw, experimenteel'.
EXECUTE.

Hierdoor wordt de nieuwe variabele aangemaakt, die je dan kunt gebruiken voor je contrast-analyse.

door (77.8k punten)
...