Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In Thema 4 test je aan de hand van de t-toetsen en anova hypotheses en onderzoeksvragen. In 4.3.4.2 is de extra stap hierbij groepen selecteren en splitsen. Bij de eerste twee cases (4.8 en 4.9) was dat middels select case. Ik vermoed dat het bij 4.10 middels split case is, maar met welke toets dan? Anova vermoed ik in verband met meerdere groepen, maar ik krijg niet de uitkomsten van het antwoord. Hoe dit in te voeren?

Ik hoor graag van jullie!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (290 punten)
gehercategoriseerd door
Zou je deze vraag in de juiste categorie willen plaatsen? Hij staat nu in 'digitale werkboeken', terwijl hij niet over digitale werkboeken gaat, maar over een specifieke cursus. Betreft dit KDA of PE? Pas alstjeblieft de categorie navenant aan!
Excuses, ik heb het alsnog aangepast.
Super, dank - ik heb het doorgestuurd aan de eerste en tweede examinatoren!

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Inderdaad moet er bij hypothese 4.8 en 4.9 gebruik worden gemaakt van select cases of split file. Het maakt niet uit welke u kiest. Het gaat erom dat de data in de file in twee groepen wordt geplitst: de ene groep gaat over zonen, de andere over dochters. Na de splitsing wordt dan een t-test gedaan om te kijken of de vaders en moeders verschillen op autonomie toekennen aan dochters (4.8) dan wel conformistisch opvoeden van dochters (4.9).

Bij hypothese 4.10 wordt gevraagd of de opvoedingsbelasting van vaders uit verschillende inkomenscategorieën anders is. Er hoeft hier niets gesplitst of geselecteerd te worden. Er wordt een ANOVA gedaan op de totale dataset  met inkomenscategorie als factor en opvoedingsbelasting van de vader als dependent variable. Als deze analyse gedaan wordt komen de getallen die in de terugkoppeling staan overeen met de getallen in de SPSS output.

Let er wel op dat u bij hypothese 4.8 en 4.9 wellicht met select cases de data van de dochters geselecteerd hebt. Omdat er in hypothese 4.10 gekeken wordt naar de hele dataset moet u de selectie die u eerder gemaakt hebt weer opheffen. Anders wordt ook deze analyse alleen over vaders van dochters uitgevoerd.
door (1.1k punten)
geselecteerd door
Bedankt! Logisch, raak door die opdrachten in blokken soms een beetje in starre gedachten!
...