Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Levene's test is niet significant, dus ik kijk naar 'equal variances assumed'. 
Onder t staat -,067 
Onder df staat 40
Onder Sig. (2-tailed) staat ,947

Naar mijn idee moeten ze rapporteren:
Vrouwen hebben evenveel kennis van statistiek als mannen t(40) = -.067, p = .947

Dit antwoord staat er niet tussen. Maak ik een denkfout of is dit een fout in het oefententamen?

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (460 punten)
Jij denkt er hetzelfde over als ik, Reinout. Toch vind ik het vreemd dat er nog geen reactie is van een docent, want eigenlijk is het dan een fout in het oefententamen dus zou het fijn zijn (voor anderen) als deze aangepast wordt.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is inderdaad een fout in het tentamen.

Het wordt nog verwarrender, iets waar eerder al over is bericht: volgens Field en (oude cursus KDA) zou je in de regel "equal variances assumed" moeten kijken aangezien de Levene's test niet significant is, waaruit Field en velen met hem de conclusies trekken dat je de t-formule voor gelijke varianties moet gebruiken.

Echter, nieuwe inzichten raden aan om altijd de formule voor ongelijke varianties te gebruiken (en de Levene's test dus min of meer te negeren).
door (11.7k punten)
Dus als ik op het echte tentamen een vraag krijg waarbij dit van belang is, moet ik dan altijd in de rij 'ongelijke varianties' kijken?
En in vervolgonderzoek wat ik doe ook?
Ja, klopt. Eigenlijk wel zo makkelijk !

In de volgende run van deze cursus zullen we dit corrigeren en afstemmen op de aanbevelingen in de cursus IDA.
beste Peter, Ik heb morgen tentamen en dus nu een beetje stress.... want bij vraag 20 oefen tentamen twee is het juiste antwoord, door wel naar de rij equal variances assumed te kijken, terwijl u hierboven zegt dat dus eigenlijk niet te moeten doen? Wat moeten we nou doen...?
Als het goed is heeft de examinator het examen zodanig aangepast dat deze verwarring niet meer op kan treden.

Het antwoord die de vraagsteller zou gebruiken t(40) = .067, =.947 staat er nu wel bij, en is zelfs het juiste antwoord!

Dit houdt dus in dat we in het oefententamen nog steeds moeten kijken naar Equal variances assumed. Aangezien bij Equal variances not assumed t(36,36) = .070 = .944 staat. Maar dit antwoord staat weer niet bij de antwoorden.

Bij de antwoorden staat wel de optie: t(36,36) = .070 = .947. Maar hierbij zit een (klein) verschil in de p waarde, en dit antwoord is ook niet correct.

Het correcte antwoord is dus het antwoord van Equal Variances Assumed, dus ook in deze run is het nog steeds onduidelijk.

...