Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het programma G*power3 wat ik heb gedownload moet je verschillende informatie invullen om de steekproefgrootte te bepalen.

Ik heb het volgende ingevuld:

- t-test linear multiple regression; fixed model, single regression coëfficiënt.

- Two-tailed

- a = 0.05

- 1-b = 0.95

- number of predictiors: 2

Nou moet ik alleen nog de F2 bepalen, maar weet niet goed wat ik bij de varianties of de R2 moet invullen om dit te kunnen berekenen?

Sabina
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

De schatting van de effect size ($R^2$ of $f^2$) bepaal je op basis van eerdere studies. Die eerdere studies zullen waarschijnlijk niet precies jouw regressie-model toetsen - daarom is het handig om naar bivariate (Pearson) correlaties te kijken. Het kwadraat van deze correlaties is de $R^2$, waarmee je in G*Power dan weer de $f^2$ kunt berekenen.

Omdat je twee voorspellers waarschijnlijk samenhangen, is je power iets lager (zie http://oupsy.nl/help/35/wat-zijn-de-vif-en-tolerance-bij-regressie-analyse). Hiervoor kun je corrigeren door de steekproef-omvang die uit je power analyse komt, te delen door $(1-r^2)$, waarbij $r$ de correlatie tussen je twee voorspellers is.

Als je geen idee hebt van de proportie verklaarde variatie (i.e. omdat er geen studies zijn die hier informatie over geven), kun je altijd van een gemiddelde effect size uitgaan (de standaard-instelling in G*Power; een $f^2$ van .15).

door (77.8k punten)
...