Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het bepalen van het aantal 'wegen' van een (mixed) ANOVA is het aantal onafhankelijke variabelen van belang volgens Field pag 509.

Maar als het om onafhankelijke groepen gaat, lijkt niet het aantal variabelen dat heeft geleid tot deze groepen van belang, maar het aantal groepen zelf. Ofwel het aantal condities van de variabelen waaraan de groepen zijn toegekend. Klopt dat? Een voorbeeld: ik heb een variabele medicijngebruik en die kent de condities vaak medicijnen, soms medicijnen en geen medicijnen en ik maak drie onafhankelijke groepen die we ieder toewijzen aan een van deze conditities. We meten een afhankelijke variabele bij alle entiteiten 3x in de tijd. Dan hebben we toch een mixed ANOVA nodig voor de analyse. Maar hoe noemen we deze dan? We maar één onafhankelijke variabele medicijngebruik.

(zie ook de nog niet beantwoorde gerelateerde vraag)
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De 'weg' kan enigszins verwarrend zijn. Een eenweg repeated measures ANOVA bevat bevoorbeeld geen between subjects variables (de eenweg slaat hier op de enkele within-subjects factor).

Maar houd inderdaad als richtlijn aan: wanneer er 'mixed' is aangegeven, dan zullen de 'wegen' slaan op de between subjects. Dus een tweeweg mixed ANOVA,zal dan een repeated measures ANOVA zijn met twee (factoriele) onafhankelijke between-subjects variabelen.

In jouw medicijnenvoorbeeld: in dit geval is er 'een' factoriele X, en Y is driemaal over tijd geobserveerd. Dit zou dan een (eenweg) factoriele repeated measures ANOVA zijn (alias: eenweg mixed ANOVA).
door (63.1k punten)
...