Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hey,

Bij opdracht 1.3.1. staat er ergens het volgende :  In tabel 5 zij n de belangrijkste resultaten uit de SPSS-output bij elkaar gebracht. De factorladingen in de kolommen F1 en F2 zijn (wederom) optimaal gekozen door het PAF-algoritme, waardoor de verschillen tussen geobserveerde en gereproduceerde correlaties zo klein mogelijk zijn (gemaakt). De kolommen met factorladingen F1* en F2* hebben betrekking op de ‘scheef’ geroteerde oplossing. Beide factoren van de scheef geroteerde oplossing zijn goed interpreteerbaar, omdat elk item een hoge lading heeft op de ene factor en een lage lading op de andere factor. Door deze clustering van items lijken de factoren dus ondubbelzinnig geïnterpreteerd te kunnen worden.

Dat is dus fijn, maar ik vind de getallen die horen bij F1* en F2* nergens in SPSS, en dat zou toch moeten als ik de eerste zin hier lees. Ik gebruik nochtans de syntax die net boven die uitleg staat.

Groetjes,

Patrick
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (840 punten)
gehercategoriseerd door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Met deze syntax:

FACTOR
  /VARIABLES HSL_1 HSL_14 HSL_22 HSL_2 HSL_5 HSL_23
  /PRINT INITIAL EXTRACTION ROTATION UNIVARIATE CORRELATION REPR
  /PLOT EIGEN ROTATION
  /CRITERIA FACTORS(2)
  /EXTRACTION PAF
  /ROTATION PROMAX.

krijg je de juiste waardes voor F1* en F2*. Ik geloof dat de term ROTATION mist na het PRINT commando in de gegeven syntax. Al staan de waardes bij mij net in de andere kolom...?
door (7.5k punten)
Dank je wel, Reinout, dat is dus helemaal de syntax uit de terugkoppeling, dus die had ik uiteraard ook (er door gesmeten). Maar omdat ze dus omgekeerd in de andere kolom staan had ik dat niet gezien! Dank je wel om mij attent te maken op mijn (tijdelijke) blindheid!

Patrick
en de term ROTATION miste helemaal niet, hoor. Wat jij hebt doorgestuurd is gewoon dezelfde syntax. Als je ROTATION eruit haalt, krijg je bovendien helemaal dezelfde output (op een prentje met de factor plots na), als ik goed gekeken heb. Dus wat die ROTATION eigenlijk echt doet, zou ik niet weten (behalve dus de plottekening toevoegen).

Patrick
Ik had het idee dat de term ROTATION achter PRINT ervoor zorgt dat de pattern matrix te zien is. Ik geloof dat deze eerder een keer afwezig was bij mij, maar dat kan ook een moment van totale verstandsverbijstering zijn geweest.
Kan best zijn;-)) Maar aan verstandsverbijstering van tijd tot tijd lijdt iedereen al wel eens! Dus niets om je zorgen over te maken.

Nee hoor, zonder ROTATION staat 'ie er nog steeds (die pattern matrix dan).
...