Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo, 

Ik heb een probleem met een mediatieanalyse van de tentamenopdracht. Het probleem is dat aan voorwaarde 1 niet kan worden voldaan (pag. 55) a is niet significant ongelijk aan 0 (a = -.231; SE = 0.139; t = -1,668; p = 0.097). Is er nu totaal geen sprake meer van een mediatie? Aan voorwaarde 2 en 3 is wel voldaan. PRED = Conditie en MED = ZPA. AV= oordeelT is de afhankelijke variabele. 

in Modeleren (SEM en Multilevel Analysis (mixed methods, HLM)) door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Er zijn twee methoden voor mediatieanalyse (preacher en hayes versus baron en kenny). De methode van Baron & Kenny heeft inderdaad een vereiste dat het verabnd tussen X en Y significant is. Echter, dit vereist wordt door velen te streng gezien, waaronder Preacher & Hayes. Baron & Kenny zelf hebben een naam voor mediaties waarbij het basisverband tussen X en Y niet significant is: inconsistent mediation. Als alle overige voorwaarden voldaan zijn, dan kun je spreken van zo'n mediatie.

Nog los hiervan: als ik de a zo bezie dan zou ik niet zo snel blind varen op significantie. Ik weet niet of het regressiegewicht gestandaardiseerd is weergegeven, maar als het CI en de kracht van het verband voldoende sterk lijken, dan is dat informatie die meegewogen dient te worden
door (63.1k punten)
...