Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goeden dag,

In mijn moderatie analyse is het resultaat van de interactie niet significant. Echter is de beta van de moderator op zich wel zeer hoog en significant. Kom er niet uit hoe ik dit moet interpreteren.

Wat ik zo rondgelezen heb, begrijp ik dat de conclusie is dat het moderatie effect niet telt. Moet ik nog iets met de hoge waarde van de moderator op zich staand?

Bedankt.
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Dat is een goed punt. Vaak wordt alleen naar de significantie gekeken en niet naar de grootte van het effect. Als een effect dan niet significant blijkt, wordt er niet verder naar de interactie gekeken.

Beter is om naar allebei te kijken. Als er een groot effect wordt gevonden dat toch niet significant blijkt te zijn dan is er waarschijnlijk sprake van een studie die under-powered is. De steekproef is dan vermoedelijk te klein. Maar het kan ook zijn dat de variantie erg groot is door uitbijters in de data.

Je kan niet concluderen dat er sprake is van moderatie, maar de reden daarvan kan liggen in een onjuiste onderzoeksopzet. Je kan ook niet concluderen dat er geen sprake is van moderatie gezien het sterke effect. Kortom je hebt meer en wellicht betere data nodig om hardere conclusies te trekken.
door (11.7k punten)
bewerkt door
Kwantificering van een groot effect
...