Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik ben begonnen aan thema 1 van de nieuwe module.

Ik heb 1.1 en 1.2 nu afgerond.

Bij thema 1.2 heb ik alles uitgevoerd en begrepen. Ik loop echter bij 1 ding in SPSS vast en dat is het opvragen van de subschalen.

De syntax die gebruikt zou moeten worden is volgens de bron:

Compute @ASQ_vertrouwen= mean.5(asq_1, asq_2, asq_3, asq_19,  asq_31, asq_33_R, asq_37, asq_38). EXECUTE.

en volgens de terugkoppeling:

Compute @ASQ_vertrouwen= mean.5(asq_1, asq_2, asq_3, asq_19, asq_31, asq_33_R, asq_37, asq_38).  

​In beide gevallen krijg ik geen output te zien.

Bij syntax 1 foutmelding:

En bij syntax 2:

Bij de overige subschalen (opdrachten 1.2.4) gaat het eveneens mis.

Graag krijg ik feedback hoe ik hiermee verder kan.

Groet, Eva

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (520 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Na een compute commando moet altijd een execute commando komen. Op de een of andere manier moet je SPSS nog eens vertellen dat hij wel echt moet beginnen met rekenen. Het lijkt wel een student.

Wat de foutmelding in jouw eerste screenshot is, dat weet ik niet. Krijg je deze iedere keer dat je het commando runt? Dit zou moeten werken:

COMPUTE @ASQ_vertrouwen= mean.5(asq_1, asq_2, asq_3, asq_19, asq_31, asq_33_R, asq_37, asq_38).

EXECUTE.

door (7.5k punten)
geselecteerd door

Dit werkt iets anders.

Kijk, SPSS is niet echt een programmeertaal, maar een scripttaal. SPSS komt uit 1968. SPSS is ontworpen voor mainframes, waar verwerkingstijd schaars was. Je analyses moeten dus worden omgezet naar een ponskaart, die dan door zo'n mainframe werd verwerkt. En dan kwam je de volgende dag, of week, terug om je uitkomsten te bekijken.

Omdat verwerkingstijd schaars was, wilde je zo weinig mogelijk handelingen die het doorwerken van de hele dataset vereisten.

EXECUTE dwingt het verwerken van de hele dataset af.

Maar, elk analyse-commando doet dat ook.

Je hebt EXECUTE dus eigenlijk bijna nooit nodig; je kunt COMPUTE statements op elkaar stapelen, en SPSS onthoud die dan allemaal; en voert ze dan, zo gauw je een echte analyse doet, eerst in de juiste volgorde uit. Je analysescripts worden ook ietsje sneller door geen EXECUTEs te gebruiken.

Er zijn maar een paar situaties waarin je EXECUTE echt nodig hebt; bijvoorbeeld als je een variabele verwijderd met DELETE VARIABLE.

Of als je in je data wil zien wat de uitkomst van de COMPUTE statements is.

Maar: dit is een slechte manier om met je data te werken. Je kunt je beter aanleren om commando's als DESCR (voor descriptives) en FREQ (voor frequenties) te gebruiken. Die manier van werken werkt namelijk altijd, ook met een dataset met 500 variabelen en 2000 deelnemers. De data echt bekijken in de spreadsheet werkt alleen maar met hele kleine datasetjes, dus als je je die manier van werken aanleert, ben je straks geintimideerd in de vervolgcursussen en tijdens de bachelor en master these. Kun je beter gelijk een manier aanleren die altijd werkt :-)

...