Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Uit de leerstof maak ik op dat je het beste zo min mogelijk toetst. Dus als je één toets kunt gebruiken om meerdere dingen te toetsen, dat beter is dan meer toetsen te gebruiken (en als er sprake is van kanskapitalisme, dan móet je zelfs één toets gebruiken).

In het werkboek zie ik dat er voor manipulatiechecks en cross-overeffecten aparte toetsen worden gebruikt. Mag je een manipulatiecheck en cross-overeffect dan niet in één toets toetsen, ook al zou dat wel kunnen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (2.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een manipulatiecheck heeft eigenlijk per definitie de rol van afhankelijke variabele. Als er voldoende manipulatiechecks zijn om een cross-over effect te toetsen dan zijn er sowieso per manipulatiecheck een toets nodig.

De vraag wordt dan of er in het geval van factoriele ontwerpen er per afhankelijke variabele zo zuinig mogelijk getoestst moet worden. Als er voldoende manipulatiechecks zijn om een cross-over effect te toetsen en er is sprake van een factorieel ontwerp, dan is het voordeel van het gebruik van een meerweg analyse dat er ook een interactie-effect getoetst kan worden. Het is op zich niet zo'n probleem om meerdere toetsen te gebruiken.

Kortom: verplicht is het niet, maar wel handig
door (63.5k punten)
...