Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goede middag,

Ik krijg plotseling twijfels over alles en kan niet meer het geheel overzien. Het spijt mij zeer, dit is zeker een zeer basale vraag, maar ik kom er niet meer uit en na dagen worstelen plaats ik hem toch hier:

Ik ben bezig met een mediatieanalyse voor het eindwerkstuk: de IV is de form van interactie met anderen (actief of passief), mediator is de form van affet die daaruit ontstaat (positief of negatief) en de DV is dan het oordeel dat men na de interactie geeft over anderen (positiever of negatiever afhankelijk van de interactie).

Vraag: als ik een negatieve correlatie heb (c' heeft een min waarde), dan betekent dit dat: des te meer de interactie des te minder het oordeel wordt. Meer interactie staat dan voor: meer actief of meer negatief?  En minder oordeel: staat dat dan voor minder positief of minder negatief?

Ik zou het interpreteren als 'meer interactie = actievere interactie' en minder oordeel = minder negatief oordeel, maar begrijp niet waarom het zo zou zijn en of het ook niet anders kan...

Alvast bedankt voor uw hulp.
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Het is goed dat je hierover nadenkt, want dat wordt door de meesten over het hoofd gezien.

Omdat het over de tentamenopdracht gaat kan ik niet precies vertellen hoe je het moet interpreteren.

In het algemeen moet je goed kijken in het databestand hoe de variabelen zijn gecodeerd. Welke categorie heeft de positieve waarde gekregen en welke de negatieve. Dat is op zich vrij willekeurig, maar dat bepaalt wel het teken van de correlatie (of regressiecoefficient) en dus ook de interpretatie. Bij een positieve correlatie gaan hoge positieve scores op de ene variabele samen met hoge positieve scores op de andere en vice versa.

Bij een dichotome variabele (met slechts twee categorieën) is dit niet anders.

Stel je hebt een predictor met twee categorieën: alcohol gedronken (+1) versus frisdrank (-1). Tussen haakjes staat hoe deze zijn gecodeerd in het bestand. De regressie coefficient van deze variable met de variabele geweldgebruik is bijvoorbeeld +.30.  Dat betekent dat alcohol en geweldgebruik samengaan (t.o.v. frisdrank gebruik).

Indien alcohol als -1 was gecodeerd en frisdrank als +1 dan zou de coefficient -.30 zijn geworden. Andere getallen, zelfde interpretatie.
door (11.7k punten)
geselecteerd door
Heel erg bedankt Dr. Verboon,
Heerlijk om na dagen malen eindelijk helderheid in het process te vinden!!! Werkelijk bedankt, voor uw duidelijke uitleg dat mij weer mogelijk maakt om verder te gaan. Silvia
...