Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Soms is het handig om een aantal proefpersonen weg te laten uit je analyses, bijvoorbeeld omdat ze missing values hebben op een aantal variabelen, of omdat ze verkeerde data hebben geleverd. Hoe doe je dat in SPSS?
in Methodologie door (77.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Er zijn twee manieren om proefpersonen te selecteren. De eerste is om een aantal proefpersonen te verwijderen; de tweede is een filter te gebruiken om proefpersonen uit te sluiten van analyse.

In beide gevallen begin je met het aanmaken van een variabele die aangeeft welke proefpersonen je wel wil selecteren, en welke niet. Laten we deze variabele 'inAnalysis' noemen (hij geeft immers aan welke proefpersonen we in onze analyse willen hebben). Eerst zetten we deze variabelen op 1 voor alle proefpersonen:

COMPUTE inAnalysis = 1.

Vervolgens zetten we hem op 0 voor de mensen die we niet willen selecteren. Als we bijvoorbeeld proefpersonen 1 en 6 willen uitsluiten, en proefpersoonnummer staat in een variabelen die proefpersoonNr heet, dan gebruiken we dit commando:

IF (proefpersoonNr = 1) THEN inAnalysis = 0.
IF (proefpersoonNr = 6) THEN inAnalysis = 0.

Dit kan ook op 1 regel met 'OR':

IF (proefpersoonNr = 1) OR (proefpersoonNr = 6) THEN inAnalysis=0.

Het kan natuurlijk ook dat we iedereen eruit willen gooien die een missing value heeft op vraag 5. Dat doen we zo:

IF MISSING(vraag5) THEN inAnalysis = 0.

Er zijn natuurlijk nog allerlei andere truukjes om snel proefpersonen te selecteren.

Ok, nu we onze selectie hebben gemaakt, kunnen we aangeven dat we alleen de geselecteerde mensen willen analyseren met FILTER BY:

FILTER BY inAnalysis.

Als we verderop in de syntax weer iedereen willen analyseren, kan dat met:

USE ALL.

Maar stel nu dat we zeker weten dat we de niet-geselecteerd mensen niet meer nodig hebben? In dat geval kunnen we ze verwijderen met SELECT IF:

SELECT IF inAnalysis.

Onthoud: sla nooit je databestand op in SPSS! Start je syntax altijd met de import van je databestand, en voer dan alle bewerkingen uit in de syntax.

[EDIT 2016-06-07]

Als je een LimeSurvey vragenlijst hebt, heb je een variabele die 'lastpage' heet. Hierin staat voor elke deelnemer wat de laatste pagina was van de vragenlijst waar ze waren (in LimeSurvey is een pagina hetzelfde als een groep, tenminste, als je de standaard instelling hebt gehandhaafd). Deze variabele kun je dus gebruiken om te kijken waar deelnemers uitvielen (en of deze uitval bijvoorbeeld samenhing met leeftijd, geslacht, of andere variabelen). Je kunt er ook op selecteren: als je bijvoorbeeld alleen deelnemers wil overhouden die op pagina 5 of verder waren, kan dat met:

COMPUTE inAnalysis = (lastpage >= 5).
FILTER BY inAnalysis.

door (77.8k punten)
bewerkt door
Wat is er fout aan deze syntax?
...