Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij een literatuurstudie zoals systematische reviews of meta-analyses is het belangrijk om alle hits van je query over te lopen. Maar wat doe je als je veel te veel hits hebt? Ik gebruik bijvoorbeeld de volgende query in PsycINFO:

(determinants OR beliefs OR reasons OR correlates OR antecedents) AND (women OR female) AND (drinking OR alcohol)

Ik krijg dan 3 177 hits. Dat lijkt me wat veel om door te werken. Wat kan ik hier aan doen?

in Literatuurstudie (LS, PB07x2) door (77.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

In zo'n geval bestudeer je de hits die je hebt, en probeer je uit te vinden hoe dit fout gaat. Op basis van welke exclusiecriteria excluder je je hits? Dit geeft je vervolgens informatie over hoe je je query kunt verbeteren. Vind je bijvoorbeeld veel artikelen waarbij 'drinking' niet op alcohol slaat? Verwijder die term dan.

Je kunt ook extra termen toevoegen. Als je bijvoorbeeld in jonge vrouwen geinteresseerd bent, voeg dan bijvoorbeeld de term (adolescent OR young) to met de AND operator, zodat je query enger wordt.

Wat ook kan helpen, is alleen in de titel te zoeken. Kernwoorden voor een studie staan tenslotte altijd in de titel (of het moet een hele slechte titel zijn).

Door de ascendancy en descendancy approaches te gebruiken (literatuurlijsten van geincludeerde artikelen bekijken, oftewel de ascendancy approach; en via e.g. Google Scholar kijken welke artikelen je geincludeerde artikelen citeren, oftewel de descendancy approach) kun je het je permitteren vrij eng te zoeken. De kans dat een relevant artikel immers belangrijke termen niet gebruikt in de titel, geen andere relevante literatuur citeert, en zelf ook nooit wordt geciteerd, is immers verwaarloosbaar.

Vergeet ook niet om bij te houden op welke datum je je query doet, en om welke reden je elk artikel excludeert. Als je een 'echte' systematische review of meta-analyse doet, is dit noodzakelijk; voor de literatuurstudie voor de cursus Literatuurstudie hoef je dit niet per artikel bij te houden, hoewel het wel goed is om aan te geven hoeveel artikelen je per exclusiecriterium excludeert.

Een goed programma om je 'hits' in te verwerken, en toe te voegen waarom je artikelen excludeert, is JabRef, een open source reference manager (dus eenzelfde soort programma als Mendeley en Endnote). Zie voor meer informatie uit een actuele meta-analyse http://smokingsynthesis.eu.

door (77.8k punten)
bewerkt door
...