Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor de tentamenopdracht moeten wij een MLA doen met een moderatie (model D pag. 83 reader MLA). Een van de voorwaarden voor een MLA is dat de variabelen gecentreerd moeten worden rondom hun groepsgemiddelde (aanbevolen). Echter bij het tentamenbestand zijn de variabelen al gestandaardiseerd. Kan dan de syntax 5.1 voor het centreren op pag. 75 van de reader MLA wel uitgevoerd worden of moeten de variabelen dan gedestandaardiseerd worden? De vraag is dan hoe deze variabelen gedestandaardiseerd moeten worden.
in Methodologie door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik kan natuurlijk niet te veel zeggen over hoe je de tentamenopdracht  moet doen, maar bedenk dat standaardiseren al centreren impliceert.

De variabelen in het bestand zijn gestandaardiseerd om het de student makkelijker te maken, niet om een extra complexiteit toe te voegen.
door (11.7k punten)
Afgaand op bovenvermelde vraag ga ik er ook van uit dat de betreffende variabelen gestandaardiseerd zijn obv algemene gemiddelden, en dus niet op obv groepsgemiddelden. Als ik het goed begrijp krijg je wanneer je algemene gemiddelden gebruikt om te centreren 'dezelfde' resultaten als wanneer je ongecentreerde variabelen zou gebruiken? Gebruik je centreren per groep dan krijg je heel andere resultaten en bijgevolg ook meer zicht op de invloed van groep als hoger niveau.

Zie ik dat juist?
Ja, dat klopt. Het is aan te raden om de groepsgemiddelden ook als variabelen mee te nemen in je model, nadat je obv groepsgemiddelden hebt gecentreerd.
...