Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor de eindopdracht heb ik z-schalen gemaakt van mijn predictoren en mijn afhankelijke variabele. Bij het omzetten van de schalen naar z-schalen zijn er een zes respondenten waar geen scores meer staan. Ik weet dat je bij standaardiseren eerst de scores centreert en daarna deelt door de standaarddeviatie. Is het mogelijk dat deze zes precies op kantelpunt (gemiddelde van y) uit zijn gekomen en daarom zijn verwijderd?

Indien dat niet het geval is dan hoor ik graag hoe ik deze zes respondenten weer kan betrekken in mijn z-schaal en daarna in de MRA.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (350 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Bij standaardiseren zijn er geen kantelpunten en wordt er niets verwijderd.

De zes zullen waarschijnlijk ook voor de standaardisatie al missing zijn geweest. Dan zijn ze dat na standaardisatie ook.
door (11.7k punten)
Hallo Peter,

Bedankt voor je snelle antwoord. Ik heb geen missende informatie voordat ik de informatie omzet naar z-schalen. Alle 81 respondenten hebben de vraag ingevuld en staan in SPSS.
Curieus. Gebruik je Descriptives met daarbij aangevinkt de optie save as standardized variables?
Inderdaad heel curieus. Ja die optie gebruik ik inderdaad.
Kwam deze toevallig nog tegen. Welke scores hebben deze personen op de oorspronkelijke variabele?
Hallo Gjalt,

Bedankt voor je reactie. Zowel Peter als ik zijn er niet achter gekomen wat er fout is gegaan. Bij het opnieuw uitvoeren van de syntax bij een eerder opgeslagen versie (na iedere stap heb ik het SPSS bestand opnieuw opgeslagen) gaf hij niet dezelfde foutmelding meer.

De originele scores van deze personen waren vijf respondenten met een lage waarde namelijk 1,29 en één respondent met een hoge waarde 4,43. Dit met een Likertschaal van 5 punten.
Dat is vreemd. Maar het klinkt dus als een 'glitch' in SPSS. Een Gremlin, zoals die kennelijk in de jaren 80 heetten :-)
...