Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goedemiddag,

Ik doe een onderzoek over witte stofafwijkingen bij migraine ten opzichte van spierspanningshoofdpijn. Ik had een vraag over het vergelijken van percentages binnen één groep waar ik niet goed uit kom. Ik heb als variabele de lokalisatie van witte stofafwijkingen met 3 antwoordmogelijkheden: 1. de diepe stof; 2. periventriculaire stof; 3. op beide lokalisaties evenveel witte stofafwijkingen.

Nu wil ik binnen één groep vergelijken of er significant meer witte stofafwijkingen voorkomen in de diepe stof ten opzichte van de periventriculaire stof. beide groepen bevatten weinig patiënten (14 resp 33).

In de groep met 33 patiënten zijn er 21 patiënten (63,6%) met diepe stof, 2 patiënten (6,1%) periventriculair en 10 patiënten (30,3%) beide lokalisaties. Nu wil ik graag onderzoeken of er een verschil is in percentages met diepe stof dan periventriculaire stof zijn in deze groep. Kan dit met de one sample size t-test? de z-toets is toch niet aan te raden vanwege de kleine sample size (33 hier, maar bij de andere groep zelfs maar 14)

Vervolgens wil ik kijken of er een verschil is in het totale aantal met diepe stof en periventriculaire stof, omdat het dus ook op beide lokalisaties kon. Ik kom dan uit op 31 patiënten (21+10) met diepe stof en (10+2) 12 patiënten met periventriculaire. Dan heeft 93.9% van die 33 patiënten diepe stof afwijkingen en 36,4% van de 33 patiënten periventriculaire stof. Welke test kan ik hiervoor het best gebruiken?

Ik gebruik tevens SPSS.

Alvast bedankt voor uw reactie en ik hoop dat ik het duidelijk omschreven heb wat ik bedoel.
in Anders door (200 punten)
Dit forum is voor psychologie-studenten aan de OU - ben jij dat?

Want zoja: dit klinkt dermate fundamenteel dat je gebaat lijkt te zijn met een statistische consult. Dit kunnen we via je begeleider regelen, maar niet rechtstreeks.

Als je geen student bent vrees ik dat je de statisticus bij je instelling moet raadplegen. Als jullie die niet hebben kan ik kijken of een collega je wil/kan helpen, en hoe dat dan vergoed kan worden (e.g. financieel, co-auteurschap, etc).

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...