Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hi allemaal,

we hebben 47 van de 63 die een enquête hebben ingevuld.

We toetsen ordinale variabelen per persoon:  veiligheidsgevoel vs. een factor zoals diefstal/ bedreiging / vernieling etc. (scores van 1 t/m 5 mogelijk als antwoord)

Via de spearman correlatie is de correlatie berekend tussen elk van deze factoren en het veiligheidsgevoel.

Een correlatie van 0.8 geeft een duidelijke positieve correlatie aan. Een correlatie van -0.10 geeft een negatieve correlatie aan.

Hoe kunnen we aantonen dat het significant is?  Volgens een boek (baarda en de goede) moet je kijken naar een tabel is het significant als de correlatie bij 47 mensen:

Hoger is dan 0.243 (5% niveau)

Hoger is dan 0.340 (1% niveau)

In mijn optiek is dit niet correct en geeft de P aan of het significant is of niet. Alleen testen als CHI/ T-test etc lijken niet over ordinaal niveau te gaan.  

Klopt dit? Of moet je de significantie anders berekenen bij Spearman correlatie. Want als je die tabel gebruikt zou het betekenen dat alle correlaties onder 0.243 niet significant zijn en dus niet betrouwbaar genoeg?

Een correlatie tussen zwerfafval en veiligheidsgevoel bijvoorbeeld die uitkomt op -0.10 is dan een negatieve correlatie maar daarmee ook niet significant en betrouwbaar genoeg? dit kan niet correct zijn volgens mij

Betekent dit dan dat alles onder 0.243 als uitkomst niet betrouwbaar is?

Welke methode is er om significantie te berekenen bij ordinale variabelen/ spearman?

bijvoorbaat dank!
in Methodologie door (120 punten)
Over welke cursus gaat deze vraag?

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...