Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hoe kan ik de df berekenen bij RMD?

Mijn verwarring ontstaat bij het verschil tussen de niveau's "collums and row.' 

Een filmpje op internet:

https://www.youtube.com/watch?v=VPB3xrsFl4o 

Gaat uit van de N en s. s zijnde de niveau's van row's (number of subjects), waarmee de dfm wordt berekend. ook wel factor A. 

In het boek van Andy Field wordt gebruik gemaakt van de collums om de dfm te berekenen van de repeated measures. ook wel factor B

Naar wat ik begrijp is er niet zozeer een goed of fout, maar is het onduidelijk voor mij wanneer je wat gebruikt. 

Omdat het invloed heeft op alle dfs.

Calculate df N = total observation 32
s = levels of facotr A / subjects/ rows 8
k - levels of factor B / conditions / collums 4
youtube bewerkt  Andy Field  H 14
df between k-1  3
df within N - k  29 s X dfb 24
df model s-1  7 k-1 3
df error dfw - dfm 22 21
df total N - 1 31 31

Wat moet ik aanhouden en waarom?

Groeten Tiffany

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (470 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
When in doubt: altijd het studiemateriaal gebruiken. Het probleem met dat er veel informatie op internet rondzwerft is niet zozeer dat er grove fouten zijn, maar dat afhankelijk van de specifieke context waarvanuit geredeneerd wordt meerdere opties juist zouden kunnen zijn. Ingaan op al deze potentiele verschillen maakt studeren log en vrijwel onmogelijk. Het is daarom aan te raden om zo dicht mogelijk bij het geselecteerde studiemateriaal te blijven.

Verschillen tussen bronnen zijn vaak lastig uit te leggen, omdat de uitleg hiervan vaak gelegen is in wiskunde, en dan in het geval van vrijheidsgraden in zeer complexe wiskunde. Vandaar dit tamelijk onbevredigende antwoord vooralsnog.

EDIT: tevens vraag ik mij af of de tabellen over hetzelfde gaan: in de linkerkolom lijk ik een factoriele herhaalde meting te zien, terwijl in de rechterkolom er een one-way RM anova lijkt te worden weergegeven. Dat zou verklaren waarom er geen between variance (en dus geen between df) is in H14 van Andy Field
door (63.5k punten)
bewerkt door
...