Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Bij opdracht 3.2.3 wordt in de terugkoppeling een inter item correlatie matrix weergegeven. Het is voor mij niet duidelijk waarom dit een inter item correlatie matrix is (het is toch gewoon een correlatie matrix?).

Ik heb de principale factoranalyse over de 16 UBOS items uitgevoerd en de drie factoren zijn zichtbaar; dit komt overeen met de informatie in de terugkoppeling. Vervolgens heb ik de subschalen samengesteld en kan ik de correlaties berekenen.

Compute @UBOS_uitputting= MEAN.4(ubos1, ubos5, ubos11, ubos3, ubos14).
Compute @UBOS_distantie = MEAN.4(ubos7, ubos8, ubos15, ubos2, ubos13).
Compute @UBOS_bekwaamheid = MEAN.4(ubos9, ubos16, ubos10, ubos6, ubos4, ubos12).

CORRELATIONS
  /VARIABLES=@UBOS_uitputting @UBOS_distantie @UBOS_bekwaamheid.

Ik krijg negatieve correlaties voor uitputting - bekwaamheid (-.387) en voor distantie - bekwaamheid (-.527). In de terugkoppeling is dit positief.

Wat gaat hier mis?

Mvg.

Rosanne
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (190 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dag Rosanne,

De 'inter-item correlatie matrix' gaat over de correlaties tussen de items.

Ik heb bij het maken de de schaal over bekwaamheid de items gespiegeld en de schaal verminderde bekwaamheid genoemd. Zodoende kun je eventueel een overall burnout-schaal maken (zie voorbeeldartikel), waarbij alle schalen 'gelijk gericht zijn' en een probleem uitdrukken (uitputting, distantie, en verminderde bekwaamheid).  Dat verklaart de negatieve correlaties die jij noemt.

MvG, Rolf
door (13.1k punten)
...