Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik begrijp de z-score niet. Boven de streep in de formule staat: het gemiddelde van het datapunt aftrekken. Onder de streep staat: delen door de sd. En één sd is 1, minder dan één sd is minder dan 1.

Maar als ik dit zelf probeer voor een klas van bijvoorbeeld 8 kinderen. Vier kinderen halen een 2 en vier kinderen halen een 10. Gemiddeld een 6 dus. Het verschil is -4 of 4. De sd is 16.

Maar als ik -4 deel door 16, krijg ik -0,25 en als ik 4 deel door 16 krijg ik 0.25. Dit is veel minder dan 1. Het is maar 25 % onder of boven het gemiddelde, terwijl in werkelijkheid de cijfers van de kinderen 40 % onder of boven het gemiddelde zitten.

Hoe kan dit?

Misschien begrijp ik het intussen wel. De sd is niet 16 maar 4. Dan wordt 4 gedeeld door 4 of -4, 1.

Is dit goed?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In jouw voorbeeld is de gemiddelde afwijking van het gemiddelde inderdaad 4 (want alle afwijkingen van het gemiddelde zijn 4 (of -4, maar dan is de afstand ook 4).

Overigens: dit geldt alleen als dit de standaard deviatie is van de populatie, oftewel, als die 8 kinderen geen steekproef zijn en je hun scores gebruikt om de standaarddeviatie van de populatie te schatten. Want dan moet je Bessel's correctie toepassen (de variatie delen door N-1 in plaats van door N), en dan is de standaarddeviatie 4.3 in plaats van 4.

Maar als we er vanuit gaan dat we alleen de standaarddeviatie van deze datareeks van 8 kinderen willen hebben, en niet die van een eventuele populatie waar die 8 kinderen uit komen, dan kunnen we gewoon delen door N (dus 8), en dan hebben we dus 8 afwijkingen van 4, gedeeld door 8, is een gemiddelde afwijking van het gemiddelde van 4. De 16 die je had berekend was de variantie (dus voordat je weer worteltrekt).

Dus ja, je snapt het! :-)
door (77.8k punten)
...