Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de tabel Item Statistics zijn de gemiddelde waarden te zien. Geven de gemiddelden ongeveer dezelfde waarden aan, dan zijn er geen uitschieters naar boven of beneden.  Dat betekent dat de items binnen een dimensie homogeen zijn (de items meten hetzelfde). Maar wanneer geven gemiddelden ongeveer dezelfde waarden aan? Hoe bepaal ik dat? Dat kan ik nergens terugvinden in de leerstof. Nu bepaal ik maar een beetje op gevoel of ik vind dat er geen uitschieters zijn, maar dat kan niet de bedoeling zijn neem ik aan.

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (2.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik zou dit zelf benaderen vanuit de steekproevenverdeling van het gemiddelde.

Als je parallele items wil hebben (e.g. als je wil voldoen aan 'tau equivalentie', bijvoorbeeld omdat je coefficient Alpha wil berekenen), moeten de items herhaalde metingen zijn van hetzelfde, en dan moeten ze inderdaad dezelfde gemiddelden hebben.

Tegelijkertijd weet je dat als de items eigenlijk exacte replicaties zijn, dat je dan toch verschillen tussen de gemiddelden gaat vinden, puur door toeval. Want, als de items exacte replicaties van elkaar zijn, dan is het gemiddelde van elk item afkomstig uit dezelfde steekproevenverdeling (met als gemiddelde het 'echte gemiddelde', dat dus hetzelfde is voor alle items).

Dus ik zou zeggen, kijk naar de standaardfouten van de items. Die zouden ongeveer gelijk moeten zijn (zonee, dan verschilt de spreiding dus aanzienlijk van item tot item). Maak vervolgens een histogram van de itemgemiddelden.

Ziet dat er ongeveer uit alsof ze normaal verdeeld zijn? Dan is het aannemelijk dat de 'ware itemgemiddelden' hetzelfde zijn.

Lijkt het daar niet op?

Dan is dat niet aannemelijk.

Overigens is het vaak niet zo dat de items dezelfde gemiddelden hebben: die aanname wordt vaker wel geschonden dan niet. Om die reden is coefficient Alpha (ook wel "Cronbach's Alpha") een slechte maat voor betrouwbaarheid, zie http://userfriendlyscience.com/reliability).

door (77.8k punten)
...