Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In een werkstuk mag je geen tabellen uit SPSS overnemen, maar moet je die omzetten conform de APA-regels. Maar geldt dat ook voor de bijlagen?
in APA regels door (2.2k punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Over het algemeen wel. Een echte bijlage - bijlage (dus niet, zoals in een APA-manuscript gewoon is, de tabellen en figuren achteraan het manuscript verzameld), is tamelijk vrij. Het belangrijkste bij bijlagen is vooral dat ze helder zijn. Geef de relevante output, zodat een lezer gelijk weet waar nodige info te vinden is. Hoe deze eruit ziet is dan niet zo belangrijk.

Wel van wezenlijk groot belang is dat de bijlage niet nodig is om de resultatensectie te lezen. Alles wat van belang is om de resutatensectie te doorgronden dient, in APA-stijl, in de resultatensectie te staan. Gebruik de bijlage dan ook enkel als een soort verzamelbak van achtergrondinfo, voor de lezer die graag de motorkap open wilt trekken
door (63.5k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Even een tweede antwoord: ik wil even nuanceren (of ben het niet eens met :-)) dat alles dat nodig is om de resultatensectie te lezen, in het artikel zelf moet staan.

De supplemental materials (tegenwoordig: een online repository - het concept van 'supplemental materials' zoals dat vroeger door journals werd gebruikt is een beetje achterhaald) kun je gebruiken voor twee dingen.

Ten eerste: je hebt een repository (e.g. Open Science Framework, OSF) nodig om te voldoen aan de eisen van Open Science: je data, analysescripts, output, vragenlijsten, stimuli etc meepubliceren. Dit is in toenemende mate niet meer optioneel (en terecht), en dit moet dus sowieso.

Ten tweede: je kunt uitgebreidere analyses rapporteren. Je kunt bijvoorbeeld in je resultatensectie extra analyses die je hebt gedaan noemen; de uitkomst kort benoemen; en lezers verder verwijzen naar de supplementals voor de details. In dat geval moet je een document hebben (een soort onderdeel van je resultatensectie, dus niet alleen de output van je analyses maar ook begeleidende, interpreterende tekst) in je repository.

En alles dat je in je repository zet kun je natuurlijk ook archiveren (e.g. met 7-zip of winzip) en als supplemental materials uploaden. Daarnaast is linken naar het OSF repository echter ook verstandig: dan blijft het altijd openbaar toegankelijk, en uitgevers van journals zijn bedrijven en kunnen dus van beleid veranderen.

In die supplementals hoef je niet per se de APA stijl te gebruiken; maar het is wel handig om te zorgen dat de tabellen optimaal zijn gegeven hun doel, en goed leesbaar. SPSS tabellen voldoen daar vaak niet aan, dus meestal moet je toch nog aanpassingen maken.

Dit antwoord is natuurlijk wat generieker dan Ron's antwoord (en meestal zijn we het met elkaar eens, dus wsch nu ook als we het verder uitwerken) - en binnen de context van het onderwijs geldt dat een van de redenen waarom je verslagen schrijft, is om je de APA stijl eigen te maken. Je moet dus aantonen aan de beoordelaar dat je die beheerst, en dan werkt het in je nadeel als je het meerendeel van de tabellen in 'niet-APA-stijl' in supplementals hebt staan.
door (77.8k punten)
...