Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de schaal IPPA vader, staat dat bijv item 10 moet worden gehercodeerd in de regel van 'veilige hechting', maar niet in die van 'communicatie'? Ik wil wel de hele schaal gebruiken. Moet ik hercoderen of niet? thanks
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Volgens mij hoeft IPPA item 10 niet gehercodeerd te worden, noch in de totaal schaal over veilige hechting noch in de subschaal over communicatie,  want ze zijn niet grijs gearceerd (zie tabel). Open het databestand en bestudeer de aard van IPPA-items samen met de antwoordcategorieën, en de tabel.  Ik heb nog geen foutje kunnen ontdekken.
door (13.1k punten)

Oh je hebt gelijk, ik zit er naast, slecht voorbeeld, toch wellicht een beetje te lang naar de cijfertjes gestaardfrown!? Items 2, 7, 9 en 11 zijn bij veilige hechting wel grijs en bij de andere schalen niet. Dat vind ik vreemd. 

Nogmaals, kijk goed naar de items (zie databestand) en aard van de schalen.

Item 10 is dan misschien geen goed voorbeeld, maar items 2,7,9 en 11 zijn dat wel. Bij veilige hechting staat dat deze gehercodeerd moeten worden, maar bij vervreemding zijn dezelfde items 2,7, 9 en 11 niet grijs meer. Je kunt zelf naar de items kijken en lezen of ze negatief geformuleerd zijn, maar verwarrend is het wel.

Nogmaals, Kijk goed naar de aard van items en de antwoordcategorieën. In de IPPA zijn twee schalen die gaan over "goede" relatie, communicatie en vertrouwen, en een over een "slechte" relaties, nl. vervreemding. Om een samengestelde veilige schaal te maken dien je items over vervreemding "anders" te coderen dan in de oorspronkelijke schaal. zo krijg je een samengestelde  schaal met items over communicatie, vertrouwen en (geen/weinig) vervreemding".

Merk op dat alle items over vervreemding (i.e., 2, 7 , 9 en 11) in de oorspronkelijke schaal niet grijs zijn, maar in de samengestelde veilige schaal wel grijs zijn. De items over communicatie (i.e., 1, 4, 5 en 10) en over vertrouwen zijn (i.e., 3, 6, 8 em 12) in de oorspronkelijke schalen en ook in de samengestelde schaal "hetzelfde gericht".

MvG, Rolf
Beste Rolf,

Bedankt voor de uitleg. Het gaat dus om de richting (en niet het positief of negatief zijn an sich) en hoe je daarmee om gaat in de verschillende schalen. Dank, dat kwartje was nog niet gevallen.

Groet,

Martine
...