Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Bij verwerkingsopdracht 6.3.5 voer ik het volgende commando in SPSS in om de t-waarde te berekenen:

DATASET ACTIVATE dat.

T-TEST /VARIABLES= Angst1 

/GROUPS=Gender(1,2).

SPSS geeft dan effectief de juiste t-waardes, vrijheidsgraden, P waarde (sig. neem ik aan wat die komt op ,001) en betrouwbaarheidsintervallen.

SPSS berekent echter geen Cohen's d. Ik zou deze manueel kunnen berekenen (indien nodig voor de tentamencasus) maar dan zonder de betrouwbaarheidsintervallen. Is er nog een bijkomende formule om ook Cohen's d uit SPSS te generen? Heb de gepaarde t-toets eens uitgeprobeerd maar dat leverde weinig op.

vriendelijke groeten

Sofie

in SPSS door (720 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
SPSS kan dit inderdaad niet. Je hebt deze daarom ook niet nodig op het tentamen.

Overigens betekent dit niet dat Cohen's d niet zo belangrijk is. Niemand snapt eigenlijk waarom SPSS die niet al twintig jaar geleden heeft toegevoegd :-) Ik vermoed dat ze niet denken dat er veel winst (in termen van geld) mee te behalve valt.

In R kun je Cohen's d en het bijbehorende betrouwbaarheidsinterval wel makkelijk verkrijgen. Zonder R zul je het (buiten deze cursus dus) met de hand moeten doen, vrees ik.

Overigens kun je online ook wel spreadsheets vinden waar je Cohen's d mee uit kunt rekenen!
door (77.8k punten)
geselecteerd door
...