Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Betreft: De output van SPSS bij Oneway Anova in studietaak 7.2.1

Mijn analyse komt quasi overeen met het antwoord op de taak.

Enkele verschillen:

De grafiek die ik uit SPSS heb gegenereerd, betreft een lijn zonder de afzonderlijke datapunten er rond geplot. Kan ik dit aanpassen? Heb dubbel geklikt op de grafiek maar vind de optie niet direct terug. Neem aan dat het voor de interpretatie niet enorm veel uitmaakt (maar bijvoorbeeld wel mocht er naar outliers gevraagd worden)?

Levene's test komt eveneens overeen, Welch en Brown-Forsythe worden niet weergegeven. Voor de interpretatie misschien minder een probleem, eerder een extra zekerheid?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groeten
in SPSS door (720 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Eigenlijk maakt dit voor de interpretatie wel veel uit; want SPSS maakt dus een 'uitvergroting' van het effect. Omdat de datapunten niet zichtbaar zijn, en je dus geen informatie hebt over de range (het bereik) van de operationalisatie (van het meetinstrument), ontbeer je de context die je nodig hebt om de lijnen te interpreteren.

Stel je bijvoorbeeld voor dat de lijnen praktisch horizontaal lopen. Omdat SPSS de datapunten niet laat zien, maar de schaalverdeling van de Y-as af laat hangen van hoeveel de gemiddelden verschillen, zie het plotje van SPSS er dus altijd, ook als de lijnen praktisch parallel lopen, uit alsof er interactie is . . .

Je kunt natuurlijk wel handmatig de schaal van de Y-as corrigeren, en dat lost dit probleem op.

Hoe je losse datapunten kunt plotten in SPSS in zo'n grafiek weet ik eigenlijk niet; je kunt daar beter R voor gebruiken (R is sowieso handiger als je data wil visualiseren - daarom gebruikt Field ook R voor de meeste visualisaties, zoals figuur 11.3 op p. 428 van de 4de editie van "Discovering Statistics using SPSS").

Welch en Brown-Forsythe kun je bestellen door de juiste vinkjes te zetten in het Options dialoogje (zie eventueel Field, 11.6.4 op p. 464-465 van de 4de editie van "Discovering Statistics using SPSS").

door (77.8k punten)
...