Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Om de betrouwbaarheidsintervallen voor skewness, maar ook voor kurtosis te berekenen heb je de breedte-index nodig. Voor het gemiddelde is deze bekend. Maar wat voor skewness en kurtosis. Kent iemand het antwoord?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (140 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit hoef je niet te weten; software genereert de betrouwbaarheidsintervallen. Dit gebeurt ook vaak met 'bootstrapping': het nemen van heel veel (e.g. 100 000) steekproeven uit je steekproef (met teruglegging), waarbij steeds de skewness en kurtosis worden berekend. Die 100 000 skewnesses vormen samen een goed benadering van de steekproevenverdeling van de skewness (alleen niet gecentreerd op de populatie waarde, maar op de steekproefwaarde) en van de kurtosis. Hiervan pak je dan het 2.5de en het 97.5de percentiel, en dan heb je de grenzen van het 95% betrouwbaarheidsinterval.

De verdeling van de skewness en kurtosis gaat ver buiten het curriculum. Dit wordt al heel snel wiskunde. Als je dat leuk vindt en er graag meer over wil lezen, kun je bijvoorbeeld starten met Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Skewness
door (77.8k punten)
...