Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat voor mogelijkheden zijn er als OU-student om een vragenlijst online te zetten?
in Online vragenlijsten door (77.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Er bestaan heel veel systemen voor online vragenlijsten. De twee systemen die door OU-studenten het meeste worden gebruikt zijn ThesisTools en LimeSurvey. Een ander simpel gratis systeem is Google Forms. Deze systemen zijn alle drie gratis. Ik zal de systemen kort beschrijven; ik begin met het simpelste systeem, dat dus ook het meest beperkt is; en eindig met het krachtigste systeem, dat dus ook wat moeilijker is om te leren.

Google Forms (zie http://support.google.com/drive/bin/answer.py?hl=en&answer=87809) is een systeem van Google waarmee je hele simpele online vragenlijstjes kunt maken. De resultaten belanden gelijk in een Google Drive Spreadsheet, waarna je dit kunt downloaden als spreadsheet (bijvoorbeeld voor Excel of LibreOffice), of simpelweg kunt copy-pasten naar SPSS. Dit systeem is veruit het meest gebruikersvriendelijk: maar het is ook veruit het meest beperkt. Hoe meer mogelijkheden een systeem heeft, hoe meer er immers te leren valt.

ThesisTools (zie http://thesistools.nl/) is al een stuk krachtiger. Er bestaan bijvoorbeeld meer verschillende vraagtypen, en je kunt makkelijk YouTube clips en afbeeldingen opnemen in je onderzoek. Een voordeel van ThesisTools is dat een OU-student, Erik Jeltema, een uitgebreide handleiding heeft geschreven over hoe je met ThesisTools een online vragenlijst kunt maken en de gegevens in SPSS kunt krijgen. Deze handleiding staat in de M&T community in Studienet.

Tot slot is LimeSurvey (zie http://limesurvey.org, maar zie http://docs.limesurvey.org/English+Instructions+for+LimeSurvey voor de handleiding) het krachtigste systeem, maar dit heeft dus ook de meeste mogelijkheden en het kost dus meer tijd voordat je die allemaal beheerst. Bij LimeSurvey kun je bijvoorbeeld voor elke vraag instellen wanneer deze getoond moet worden (bijvoorbeeld alleen aan vrouwen, of alleen aan mannen, of alleen aan mannelijke deelnemers boven de 18, etc). Zie voor de vragen die al gesteld zijn over LimeSurvey http://oupsy.nl/help/search?q=limesurvey, en bestudeer vooral de uitleg van alle vraagtypes (http://manual.limesurvey.org/wiki/Question_types) goed.

Zolang je minder dan 500 deelnemers in je studie hebt, zijn alle drie de instrumenten gratis. ThesisTools brengt geld in rekening als je meer dan 500 deelnemers hebt. Aan de andere kant vereist LimeSurvey dat je dit installeert op een server: de OU heeft LimeSurvey installaties die je kunt gebruiken, maar als je bent afgestudeerd moet je dit zelf regelen.

Om met Google Forms en ThesisTools te werken, kun je de links hierboven volgen; als je me LimeSurvey wilt werken, moet je dit via je begeleider regelen. Je kunt dan ofwel de account van de begeleider gebruiken, of je krijgt een eigen LimeSurvey account op http://onlinesurvey.ou.nl/ of in een van de andere OU LimeSurvey installaties.

door (77.8k punten)
bewerkt door
...