Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In verwerkingsopdracht 8.1.1 (oefencasus) de uitwerking zie ik, dat de correlatie matrix beschreven staat. Er wordt gevraagd naar beschrijvingsmaten(centrummaten, spreidingsmaten en verdelingsmaten) en vormen(histogram, Q-Q plot en boxplot). Waarom staat hier dan ook nog de correlatiematrix weergeven? Ik dacht als ik de voorgaande gegevens heb weergeven, dat dat genoeg moet zijn?

De uitwerking is in R weergeven. Is er ook output beschikbaar voor SPSS?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (160 punten)
Zou je iets meer informatie kunnen geven over wat je wilt bereiken en waarom je denkt dat beschrijvingsmaten alles dekken wat een correlatiematrix zou kunnen zeggen?
Waarom moet je een correlatie matrix uitwerken/weergeven, wanneer hier niet naar wordt gevraagd? De beschrijvingsmaten en vormen, die ik hierboven heb benoemd, zijn toch al genoeg? De vraag is wat zijn de beschrijvingsmaten en verdelingsvormen van deze variabelen?

Bedankt voor je reactie

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

De correlatiematrix staat erbij omdat een aantal van de vragen samenhang betreffen. Een correlatiematrix is een efficiente manier om de samenhang tussen meerdere variabelen tegelijk te bekijken. Maar belangrijker: een correlatiematrix helpt je de data te begrijpen, en is dus sowieso verstandig om te bestellen. Daarom staat dit ook niet bij een van de vragen: de resultaten die voor vraag worden gegenereerd staan pas daarna (na het kopje "1. Wat zijn de beschrijvingsmaten en verdelingsvormen van deze variabelen?").

Die correlatiematrix heb je dus ook niet nodig om de oefentoets-vragen over deze casus te beantwoorden, trouwens! Het is slim om hem te bestellen, omdat het je helpt de data beter te begrijpen, maar voor  tentamen is het niet nodig natuurlijk. Dan was er in de casus immers een vraag geweest die het nodig had gemaakt een correlatiematrix te bestellen!

door (77.8k punten)
Oh, trouwens: de correlaties (en gemiddelden etc) zouden in SPSS precies hetzelfde moeten zijn; of heb je ergens afwijkende correlaties of gemiddelden ofzo gevonden?
...