Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Mij lijkt een schaal met vier items bijvoorbeeld erg weinig, maar ik kom het in de bronnen wel tegen. Is er een minimum gesteld aan het aantal items?

En uit hoeveel items mag een schaal maximaal bestaan? Immers, hoe meer items in een schaal, hoe minder betrouwbaar (omdat Cronbach's alpha dan de 1 benadert).
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (2.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In de praktijk komen zeker schalen voor met drie of vier items. Als items onderling voldoende sterk samenhangen en de schaal inhoudelijk goed interpreteerbaar is, (en natuurlijk goed te onderscheiden is van andere subschalen), is dat geen probleem.

Wat jij aangeeft dat de alfa (artificieel) hoog wordt bij een schaal met veel items is juist een probleem/zwakte van deze maat. Kijk dus altijd verder dan alleen naar de waarde van de alfa. Let vooral op de item-total correlations, maar voer daarnaast ook factoranalyses uit om te checken of items uit verschillende schalen voldoende te onderscheiden zijn van elkaar. (zie cursusmateriaal).
door (12.8k punten)
...