Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb een internetbron waarvan ik drie verschillende 'hoofdstukken' uit gebruik. Ik refereer daar in de tekst nu naar met a, b en c achter het jaartal, en in de referentielijst op alfabetische volgorde en ook met a, b en c achter het jaartal. Maar welke volgorde voor a, b en c moet ik nu aanhouden? Als ik de bronnen in de referentielijst op volgorde zet, staan ze in de tekst precies andersom (eerst bron 2017c, daarna 2017b en op het laatst 2017a). Voor de lezer is dat heel gek, lijkt me. Dus mijn vraag is: op welke manier moet je refereren?
in APA regels door (2.2k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het hangt er allereerst van af in hoeverre je daadwerkelijk de meerdere pagina's gebruikt. Als het 'slechts' het algemeen benoemen van de hele website is, dan is een enkele referentie voldoende. Het is pas noodzakelijk om over te gaan op complexere informatie zodra je daadwerkelijk aparte onderdelen parafraseert, of citeert.

In dat geval is inderdaad de a-b-c oplossing geboden. Om de volgorde van a-b-c te bepalen is het van belang om de volgorde van gebruik te gebruiken, de eerste referentie krijgt a, tweede b, etc.

Dit zou geen problemen met alfabetische volgorde moeten opleveren, aangezien volgorde gaat op Author, Year, en omdat de a-b-c constructie bedoeld is om identieke Author, Year combinaties te onderscheiden in-text.

In het kort: gebruik a-b-c op volgorde zoals in intext voorkomen
door (63.5k punten)

Dankjewel Ron voor je snelle antwoord!

Ik dacht dat als Auteur en jaartal identiek waren (zoals in dit geval), je dan de titel van het 'hoofdstuk' nam als het gaat om alfabetische volgorde? Zo:

Opvoedinformatie. (2017a). Negatief zelfbeeld bij pubers. Verkregen op 8 juli, 2017, van https://www.opvoeden.nl/puber/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/negatief-zelfbeeld/

Opvoedinformatie. (2017b). Zelfvertrouwen. Verkregen op 8 juli, 2017, van https://www.opvoeden.nl/puber/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/zelfvertrouwen/

Opvoedinformatie. (2017c). Zorgteam en ZAT. Verkregen op 6 juli, 2017, van https://www.opvoeden.nl/basisschoolkind/onderwijs/problemen-op-school/zorgteam-en-zat/

In mijn tekst gebruik ik ze precies andersom.

Ik parafraseer of citeer overigens niet, ik gebruik een website die verschillende hoofdstukken heeft over een onderwerp. Als ik jou goed begrijp, hoef ik dan dus alleen de algemene pagina te benoemen, klopt dat? Dus zonder titel? Zo?:

Opvoedinformatie. (2017). Verkregen op 8 juli, 2017, van https://www.opvoeden.nl/puber/groei-en-ontwikkeling/sociaal-emotionele-ontwikkeling/negatief-zelfbeeld/

Inderdaad; als je niet zo precies parafraseert of citeert, dan kun je de website zien als een artikel waar je meestal ook niet naar pagina's refereert, maar het artikel globaal refereert.
...