Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik weet dat in dit geval geen vaste grenzen zijn. Maar ik heb 5 items met een cronbach's alpha van 0,631. Bij item X1 is de item-totaal correlatie slecht 0,218 en de alpha zou stijgen naar 0,672 als ik hem verwijder.

Echter, als ik dit item verwijder en wederom een item analyse uitvoer, heb ik een ander item dat een item-correlatie heeft van 0,347 en de alpha zou nu naar 0,715 stijgen als ik dit item verwijder.

In dit geval heb ik nog maar drie items over om een construct te meten..

wat is wijsheid?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is een belangrijke indicatie dat de 5 items geen homogeen begrip meten. Op basis hiervan zou je het construct inderdaad met de drie items moeten meten.

Maar er kunnen ook andere overwegingen zijn. Mogelijk raakt een van de items die je wil verwijderen bijvoorbeeld de kern van je construct, terwijl de drie overblijvende dat niet doen. Factor analyse waarbij ook andere items meedoen kan wellicht meer inzicht geven. Hierbij kan je ook andere maten dan Cronbach's alpha gebruiken, zoals omega.
door (11.7k punten)
En - je combineert niet altijd items omdat ze exact herhaalde metingen van hetzelfde zijn. Dat is wel de onderliggende aanname van Coefficient Alpha - als je items combineert om je validiteit te verhogen, wordt de maximaal haalbare Coefficient Alpha een functie van de breedte van je construct.

Als je een breed construct meet, en je vijf items allemaal andere aspecten van dat construct, dan is een waarde van Coefficient Alpha van .6 niet problematisch - helemaal niet als de items niet dezelfde gemiddelden en varianties hebben (Coefficient Alpha neemt aan dat dit wel zo is).

Zie voor meer uitleg http://www.ehps.net/ehp/index.php/contents/article/download/ehp.v16.i2.p56/1
...