Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Klopt onderstaande?

One way ANOVA: je hebt dan één onafhankelijke variabele met meer dan 2 categorieën (bijv opleidingsniveau: vmbo, havo, vwo) en één meting (bijv IQ als afhankelijke variabele).

Factoriele ANOVA: je hebt dan meerdere onafhankelijke variabelen (bijv geslacht en leeftijd) en één meting (bijv reactietijd als afhankelijke variabele).

One way herhaalde ANOVA: je hebt dan één onafhankelijke variabele (bijv geslacht) en meerdere meetmomenten (bijv voor, gedurende en na behandeling als afhankelijke variabelen).

Mixed design ANOVA: je hebt dan meerdere onafhankelijke variabele (bijv geslacht en leeftijd) en meerdere meetmomenten (bijv voor, gedurende en na behandeling als afhankelijke variabelen).
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.5k punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
ad One-way ANOVA: het voorbeeld is correct, maar de duiding wat primitief. Je hebt een onafhankelijke variabele op nominaal meetniveau, met minimaal 2 categorieen, en een afhankelijke variabele op intervalmeetniveau of hoger.

ad Factoriele ANOVA: identiek aan de one-way ANOVA, maar je hebt meer dan een onafhankelijke variabele, allen op nominaal meetniveau.

ad mixed-design ANOVA: ja, maar 'meerdere meetmomenten' is technisch correct, maar te restrictief. In de statistiek is een herhaalde meting eigenlijk: meerdere afhankelijke variabelen. Deze kunnen chronologisch zijn, als in 'klassiek herhaald', zoals voor-/nameting/followup, maar ook alles wat bij alle respondentgroepen is gemeten, zoals reactiesnelheid en accuratesse. De kern is dus: een mixed design ANOVA heeft zowel between als within-factors.

Niet opgenomen in je keuzeschema is de covariaat. Dit is een onafhankelijke variabele op intervalmeetniveau of hoger. Deze kun je als een soort 'jokerkaart' overal spelen. Iedere ANOVA-variant wordt omgetoverd tot een ANCOVA (bijvoorbeeld factoriele ANCOVA, of mixed design ANCOVA), zodra je een intervalmeetniveau of hoger onafhankelijke variabele aan je model toevoegt.
door (63.1k punten)
Bedankt voor uw reactie.

U schrijft bij One-way ANOVA dat je minimaal twee categorieën moet hebben bij de onafhankelijke variabele. Dit is ook zo bij de t-toets. Welke van deze twee heeft meer power/gaat dan de voorkeur naar uit om te gebruiken? Bijv als je de conditie hebt van wel/geen koffie en bijv een afhankelijke variabele (reactietijd).

Tevens schrijft u dat het op nominaal niveau moet liggen. Ik dacht dat het categorisch moest zijn (dus ook ordinaal niveau, zoals opleiding).
een t-toets en one-way ANOVA zouden bij twee categorieen eenzelfde p-waarde opleveren. Het maakt dan eigenlijk niet zo heel veel uit welke je kiest.

De t-toets heeft echter wel een kleine voorkeur, vanwege het gemak van interpretatie: de t-verdeling is symmetrisch waardoor de t-waarde zelf al duidelijk maakt in welke richting een verschil is. Tevens, is het fijne van een t-toets dat ongelijke varianties makkelijk konden worden opgelost, vanwege de estimator voor ongelijke varianties. Ongelijke varianties is in een ANOVA wat meer gedoe.

Dat gezegd hebbende: het is niet per definitie fout om voor een ANOVA te gaan
...