Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hallo,

Ik heb een soortgelijke vraag. Ik heb voor de items van twee schalen X en Y eerst een factoranalyse uitgevoerd. Er zijn hierbij twee factoren getrokken. Factor 1 bevat naast de X-items echter ook één Y item (en Factor 2 bevat de overige Y items).

Neem ik dit mee in de verdere itemanalyse? Zo ja, voer ik voor het eerste construct de itemanalyse dan uit voor de x-items en 1 y-item (factor 1)?

Of moet ik het Y-item dat tot factor 1 wordt gerekend niet meenemen in de verdere analyse?

Groeten,

Rosanne
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (190 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Hier is geen algemeen antwoord op. Beide keuzes kunnen te verantwoorden zijn. Ik zou zeggen: kijk goed naar de inhoud van de items en probeer te bepalen wat er gebeurt. Raadpleeg scatterplots van alle items onderling (een 'scattermatrix', een soort correlatietabel maar dan met scatterplots) om dit beter te begrijpen. Bepaal en onderbouw dan wat je kiest en waarom.
door (77.8k punten)
...