Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij een mediatie-analyse met één onafhankelijke variabele, een mediator en één afhankelijke variabele is er sprake van volledige mediatie, omdat het directe effect vrijwel nul is (0,2229), overigens is de regressiecoefficient van c' ook niet significant. Echter verklaren de onafhankelijke en mediator samen maar voor 2% de variantie in de afhankelijke variabele. Wat kun je hier dan over concluderen? Dat er nog andere variabele in het spel zijn die veel belangrijker zijn dan de onafhankelijke variabele die hier zijn gebruikt?
in Modeleren (SEM en Multilevel Analysis (mixed methods, HLM)) door (150 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Eigenlijk kun je weinig meer concluderen (hard) dan nu in je vraag beschreven wordt. Dat is wat het is blijkbaar. Of twee procent veel is, zal dan van de context afhangen, want ook kleine effecten kunnen soms van belang zijn.

De 'andere variabelen zijn in het spel'-verklaring is eigenlijk altijd een beetje een zwaktebod. Doel van onderzoek is vaak niet om 100% te verklaren, en zelfs als ons dat lukt, dan nog kunnen andere variabelen in het spel zijn die we niet direkt gemeten hebben, etc.  Ik zou in een conclusie tamelijk dicht bij je eigen verhaal blijven, en heel gericht op basis van litertatuur, o.i.d. suggesties doen van andere factoren van belang.
door (63.5k punten)
...