Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Studiecentrum Den Haag:

Deze vraag betreft de bron: overschrijdingskans en onderscheidingsvermogen t-toets. Geen specifieke opdracht.

Beste docent,

Hoe bereken je de power om type II error te onderscheiden?

(SE * TK = ? en dan ? - H1 / SE = onderscheidingsvermogen) klopt dit?

In de bron op pag. 11 staat dat H1 =1.00 correspondeert met .20. power. Ik zie niet zo snel hoe deze uitkomst totstand is gekomen, aangezien dit niet met .66-1.00/.40 correspondeert. Of is -0,85 gelijk aan .20? Wat mis ik?

Alvast bedankt.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Goede vraag. Het antwoord, vrees ik, is alleen niet eenvoudig. Voor de power-berekeningen meot je uitgaan van een gegeven effect size. Voor een t-toets is dit nog wel met de hand uit te rekenen, maar voor andere toetsen wordt het snel complexer. Gelukkig er er allerlei software die dit kan :-) Er worden twee programma's uitgelegd op http://oupsy.nl/help/30/hoe-weet-ik-hoeveel-proefpersonen-ik-nodig-heb - zoals ik daar aangeef werkt G*Power niet op sommige PC's (zoals de mijne), maar R kan ook power-analyses doen. Overigens hoef je voor KDA niet te weten hoe je power uitrekent!

(desalniettemin goed dat je er over nadenkt, het is een belangrijk concept!)

door (77.8k punten)
...