Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Wanneer er een verschil op voorhand - tussen de groepen - is tussen bijv opleidingsniveau, maar niet tussen de conditie waar men in zit. Moet ik dan een factoriele ANCOVA uitvoeren?

Opleidingsniveau (verschil op voorhand) * conditie (geen verschil op voorhand)

In principe hoeft er bij conditie dus geen covariaat worden meegenomen, maar dit gebeurt wel als je een factoriele ANCOVA uitvoert. Ik vraag mij dus af wat ik moet doen.

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.4k punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Wat bedoel je met een verschil op voorhand tussen de groepen MBT opleidingsniveau, maar niet tussen condities? Wat bepaalt je groepen als dat niet conditie is?

Een confounder is een variabele die, vanwege samenhang met een onafhankelijke variabele en een afhankelijke variabele, je validiteit verstoort. Maar, je kunt niet op confounding toetsen door nulhypothese toetsen uit te voeren (i.e. door naar $p$-waarden te kijken). Een collega uit Maastricht legt dit heel duidelijk uit: http://ehps.net/ehp/index.php/contents/article/download/1661/pdf_161

Je moet dus normaal van te voren besluiten wanneer je een andere variabele als confounder beschouwt en dus als covariaat opneemt in je model.

Als je twijfelt: altijd je model twee keer (of vaker) draaien en kijken of het wat uitmaakt. Als je geluk hebt maakt het niet uit of je de covariaat meeneemt.
door (77.7k punten)
geselecteerd door
...