Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik voer mbv PROCESS een mediatieanalyse uit voor mijn onderzoek. Beide onafhankelijke variabelen, de mediator en de afhankelijke variabele zijn van interval niveau. Uit de ANOVA en correlatieanalyses die ik voorafgaand aan de mediatieanalyse heb uitgevoerd blijkt een significante samenhang tussen een van de controlevariabelen en de afhankelijke variabele. Ik wil deze opnemen als covariaat in de mediatieanalyse. Waar ik nu tegenaan loop is dat deze covariabele van ordinaal niveau is. Het betreft het aantal jaren werkervaring en in de vragenlijst waren de antwoordmogelijkheden hierbij categorieën, geen absolute waarden. Kan ik deze variabele opnemen in de mediatianalyse of kan dat alleen met variabelen op minimaal intervalniveau?
in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dat is een goede vraag. Het beste kan je eerst naar de verdeling van deze variabele kijken. Als hij uit aardig wat categorieën bestaat en de verdeling is niet heel extreem dan zou je kunne doen alsof het een interval variabel is.

Als je met goed fatsoen hem niet als interval variabele kan opvatten, dan kan je er eventueel dummy variabelen van maken. Misschien eerst nog hercoderen als dat inhoudelijk te verdedigen is, om het aantal dummies te reduceren. De dummies mogen wel mee als interval variabelen.
door (11.7k punten)
...