Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij studietaak 3.2 moet ik als opdracht hypotheses testen en antwoord geven door de output te gebruiken van een analyse (output van GLM Repeated Measures). Ik snap niet wanneer ik welke tabel moet gebruiken. Misschien weet ik ook nog niet goed wat het verschil is tussen whitin-subjects en between-subjects.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (490 punten)
Zou je kunnen aangeven wat je zelf denkt dat between en within subjects zijn?
Between subjects: vergelijken tussen 2 groepen
Whinin subjects: vergelijken tussen individuen of groepen binnen een algemenere groep.
Bij between subjects gaat het om de verschillen tussen groepen, ongeacht de within-verschillen. Bij within-subjects gaat het over verschillen binnen proefpersonen, dus over de verschillende afhankelijke variabelen (herhaalde metingen), ongeacht de groep waar iemand in zit.

De verschillen op de afhankelijke variabelen (within) per groep (between) wordt getoetst in de interactie tussen within en between factoren.

Als je dat weet, is er dan nog steeds iets waardoor niet duidelijk is waarom je in de ene of andere tabel kijkt?
Zou je 2 voorbeelden kunnen geven van hypotheses die passen bij de tabel between subjects en whitin subjects?

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord
Kort gezegd: de between en within tabel geven precies wat er op de verpakking staat:

1) between subjects:  de algehele gemiddelde verschillen tussen de groepen, ongeacht (geaggregeerd over) de within-subjects factor

2) within subjects: de algehele gemiddelde verschillen tussen de herhaalde metingen, ongeacht (geaggregeerd over) de between-subjects factor.

De within-subjects tabel beantwoort bijvoorbeeld een vraag als: neemt depressie af na behandeling en twee follow-ups?

De between-subjects tabel beantwoort dan bijvoorbeeld een vraag als: is de depressie, over alle momenten heen ,hoger bij de experimentele dan bij de controlegroep
door (63.1k punten)
geselecteerd door
...