Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Studiecentrum den haag

Bronnen correlatieanalyse en regressieanalyse.

Beste,

Is er een scenario waarbij je wel een significante correlatie krijgt maar geen significant regressiecoefficient? Aangenomen dat je ze beide uitvoert omdat je geen inzicht hebt in het verband of samenhang van je variabelen.

MvG,
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Nee, dit kan niet. Dat wil zeggen, als je een bivariate* regressie uitvoert, dus met twee variabelen (een voorspeller en een afhankelijker variabele). Als je een multivariate regressie uitvoert, dus met drie of meer variabelen (i.e. twee of meer voorspellers en een afhankelijke variabele) zullen je voorspellers overlappen, waardoor dit overlappende deel uit het model wordt verwijderd door je analyse-programma. Dit beinvloedt de significantie van je coefficienten. Zie bijvoorbeeld http://oupsy.nl/help/528/significant-onafhankelijke-variabele-onafhankelijke-variabele of http://oupsy.nl/help/270/multivariate-regressie-significante-onderlinge-correlaties voor meer informatie.

* Dit wordt soms een univariate regressie genoemd, maar dit is een onhandige term; er varieren immers twee variabelen. Univariate analyses zijn bijvoorbeeld de berekening van het gemiddelde, de standaarddeviatie, de kurtosis en de skewness.

door (77.7k punten)
...