Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
hey,

in de onlineopdrachten komt steeds de vraag over uitbijters terug. ik heb het gevoel dat dit niet in de leerstof besproken wordt, kan iemand me naar het juiste hoofdstuk hieromtrent verwijzen, indien ik deze op zoek in de inhoudsopgave van boek andy Field word ik er namelijk niet veel wijzer uit. ik begrijp wat een uitbijter is maar heb geen idee hoe ik dit moet nagaan in SPSS.

alvast bedankt!

Winnie
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (500 punten)

2 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks
Hallo Winnie,

Bekijk de online bijeenkomst 2, wordt het uitgebreid uitgelegd door Ron. Korte samenvatting: vraag boxplot op en bekijk die. Zijn er outliers aanwezig of losse punten?

Of z-scores opvragen |z|>3,29 dan zijn er outliers, |z|>1,96 dan is het al wel veel, wel rapporteren en jezelf afvragen of de uitersten in de populatie passen

succes!

Marielle
door (220 punten)
Beste,

Ik heb al geprobeerd deze online bijeenkomst te bekijken, maar ik krijg steeds de boodschap ‘interne serverfout’...
1 leuk 0 niet-leuks
Winnie,

z-scores kan je makkelijk opvragen in SPSS. Analyze - Descreptive statistics - Descriptives.

Je selecteert je variabele naar het rechtervak. Onderaan het kadertje staat het zinnetje "Save standardized values as variables". Je vinkt het vakje aan. Als je op OK drukt, krijg je de opgevraagde descriptives. Maar in je data is er een nieuwe variabele aangemaakt met Z... en de naam van de variabele die je koos. Deze z-scores kan je vergelijken zoals Marielle al zei.

Veel succes,

Hans
door (200 punten)
...