Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In de herhaling van betrouwbaarheidsintervallen wordt gesproken over: 

"voor 95% betrouwbaarheidsintervallen geldt dat als er 100 steekproeven worden genomen, 95 van die 100 steekproeven de populatiewaarde zullen bevatten.”. 

Klopt dit wel? Geldt deze redenatie niet alleen voor oneindig veel steekproeven? Het kan naar mijn idee heel goed dat bij 100 steekproeven er 98 de populatiewaarden bevatten of juist minder dan 95.

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (510 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je hebt gelijk: formeel geldt het alleen bij oneindig steekproeven. Deze inaccuraatheid is desondanks gebruikt omdat mensen vaak moeite hebben met begrippen als oneindigheid, en het doel is om mensen te leren dat er dus niet in een steekproef 95% kans is dat het populatiegemiddelde in het interval ligt. Dit zou je dus een 'didactisch compromis' kunnen noemen. Maar heel goed gespot!!!
door (77.8k punten)
Dank voor je reactie! Ik begrijp de redenatie.
...