Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik snap niet goed hoe ik de contrasten moet instellen bij een ANCOVA. In voorbeelden is er steeds een controlegroep en daarmee Helmert duidelijk. Ik heb echter geen controlegroep, en 2 onafhankelijke variabelen met elk 2 waarden. Ik heb dus ook geen idee hoe SPSS mijn groepen indeelt.

Kan iemand mij helpen??

Groetjes Lize
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (140 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks

Dag Lize,

ANCOVA kun je opvatten als een aangepaste ANOVA waarbij je de afhankelijke variabele uitzuivert voor een covariaat. Als je dus een ANCOVA uitvoert (bijvoorbeeld met een experimentele en controlegroep), gaat de aandacht nog steeds uit naar de gemiddelden tussen groepen (op de uitgezuiverde afhankelijke variabele); de covariaat is dus slechts een achtergrondvariabele. De contrasten kun je op dezelfde manier instellen als bij een ANOVA. Als oefening kun je een analyse doen zonder covariaat (ANOVA) en met covariaat (ANCOVA), en kijken wat de verschillen zijn. Vraag dan in beide analyses via OPTIONS de (estimated) marginal means op. Die kun je dan gebruiken om de contrasten te plaatsen.

Groeten, Rolf

door (13.0k punten)
Dag Rolf, dankjewel voor je reactie. Het is me echter nog steeds niet duidelijk welke contrasten (uit de 7 mogelijkheden in SPSS) ik hoor te selecteren wanneer er geen controlegroep aanwezig is..

Alvast bedankt, Lize

Dag Lize,

Ik neem aan dat je dan meerdere experimentele condities hebt. Het hangt af van het soort vraag die je wilt beantwoorden. Mijn advies is om Field goed door te nemen, want daarin kun je lezen wat de verschillende (spss standaard) contrasten betekenen. Ik kan je ook een bron (uit de cursus inleiding psych. survey) opsturen waarin het idee achter contrasten wat wordt uiteengezet.   

Groeten, Rolf

Rolf.vanGeel@ou.nl

 

 

 

 

Beste Rolf,

Ik zou deze bron heel graag lezen,

terwingenlize@hotmail.com

Hartelijk bedankt,

groeten Lize
...