Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste docenten en medestudenten,

is een hypothese met uitspraak over de twee uiterste waarden als formulering ok?

Bijvoorbeeld:

De hartslag tijdens de nameting zal in de conditie "sofa-vakantie" het hoogst zijn en in de conditie "sportkamp" het laagst.

(hierbij wordt dus de derde conditie "wandelvakantie" niet vermeld omdat deze verondersteld wordt er tussenin te liggen)

Dank voor de tip.
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Dit klinkt voldoende. Impliciet aan deze formulering is echter dat wandelvakantie niet hoger of lager is dan de twee uitersten, dus dat sofa-vakantie niet significant hoger is dan wandelvakantie, en dat sportkamp niet significant lager is dan wandelvakantie. Als dat je bedoeling is, en dat dus het verschil enkel tussen de twee 'extreme' condities zichtbaar is, dan past de hypothese bij je theorie. Als je toch verwacht dat de middelste conditie zichtbaar afwijkt van de overige twee, dan is een herformulering noodzakelijk.
door (63.1k punten)

Beste docent,

dankjewel voor de snelle info. Ik veronderstel inderdaad dat de overblijvende conditie er tussenin zal liggen...maar deze kan toch ook significant verschillen van de twee andere (hier raak ik een beetje in verwarring...). 

Zou een kortere hypothese, die het geheel meer eenrichting maakt ook geldig zijn:

De hartslag tijdens de nameting zal in de conditie "sofa-vakantie" het hoogst zijn.

Deze formulering is inadequaat, omdat de overige condities er niet aan gerelateerd worden. Eigenlijk klinkt je hypothese tamelijk rechttoe-rechtaan:

A is hoger dan B, en beiden zijn hoger dan C. Klinkt zelfs als een helder contrast.
Ok...ik ga toch maar herformuleren dan. Ben ah oefenen in beknopt formuleren en toch volledig blijven. Hele oefening op zich vind ik.

Hartelijk dank voor het gidsen.

Tania
...