Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo,

Als ik in SPSS met dit commando o.a. Q1 en Q3 op haal krijg ik deze antwoorden.

FREQUENCIES VARIABLES=condition sex aggression_imitative aggression_mallet aggression_sitting 
    aggression_nonimitative aggression_gun aggression_total
  /NTILES=4
  /STATISTICS=STDDEV VARIANCE RANGE MINIMUM MAXIMUM SEMEAN MEAN MEDIAN MODE SUM SKEWNESS SESKEW 
    KURTOSIS SEKURT
  /ORDER=ANALYSIS.

Aggression_sitting
Q1: 5,17
Q3: 15,14

De output van de oefencasus geeft
Q1: 5,182
Q3: 15,12

Het is een klein verschil, daarom vroeg ik mij af, doe ik iets verkeerd? of boeit dit verschil uberhaupt?

Alvast bedankt.

in SPSS door (280 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Er zijn verschillende algorithmen om bijvoorbeeld kwartielen uit te rekenen. De exacte uitkomsten kunnen dus ook verschillen tussen verschillende softwarepakketten. Dit verschil boeit dus niet.

Sowieso geldt dat de waarden die je vindt (de puntschattingen) sowieso van steekproef tot steekproef verschillen. Ze komen immers deels tot stand door toeval. Decimalen zijn dus meestal irrelevant; ze geven makkelijk een indruk van accuraatheid, maar die kun je niet hard maken tenzij je steekproeven hebt van duizenden datapunten. En die zijn er bijna nooit bij psychologisch onderzoek, dus de decimalen kun je in de praktijk meestal negeren.

Als deze steekproef (over de agressie studie) zou worden herhaald, zouden de kwartielen zomaar een of meerdere hele punten hoger of lager kunnen liggen. Dus het verschil tussen 15.12 en 15.14 is verwaarloosbaar.

(Om eventuele twijfel weg te nemen: in toetsen zul je dus ook nooit hoeven kiezen tussen waarden die heel dicht bij elkaar liggen; dit zou verwarrend zijn en onhandig gegeven dat kleine verschillen dus kunnen voorkomen.)
door (77.8k punten)
...