Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Deze tekst staat in de woordenlijst bij Correlatie, Correlatiecoëfficient, hoe leidt het kwadraat van .4 naar 20%?

' Het kwadraat van de correlatie geeft weer hoeveel procent van elkaars variantie de twee variabelen delen. Een correlatie van .4 correspondeert dus met een middelsterk effect, waarbij de variabelen 20% van elkaars variantie verklaren. De variantie van elke variabele is dan vijf keer zo groot als de covariantie (de gedeelde variantie).' 

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (220 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Het enige wat ik kan bedenken is dat 0,4 in het kwadraat gelijk is aan 0,16, maar omdat het basisgetal één cijfer achter de komma heeft, moet de uitkomst dat ook hebben (m.a.w. de "6" is te precies). Als je 0,16 afrondt kom je op 0,2 en dat is 2 x 101 %. Wellicht heeft de auteur dat gemakshalve geschreven als 20%.

door (810 punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Dank 85186EMV! voor de elegante way out, maar dit is gewoon een domme denkfout geweest vrees ik. Ik heb deze aanpassing genoteerd en zal hem verwerken. Bedankt voor de 'heads up' en het antwoord!!!
door (77.8k punten)
Dank. Nog eentje dan: Klopt het dat in Zelf analyseren 4.8.6 in het antwoord de (0,8) moet zijn (-0.8)?
...